...slaný štrůdl...

čtvrtek, září 15, 2011

Krásný večer všem!

Před pár dny jsem u Petry v Pucíkově   http://pucikov.blog.cz/   viděla šlehačkové taštičky a dostala jsem na ně hroznou chuť. Nemám tu pomůcku, se kterou se dělají úhledné taštičky, tak jsem na to šla trochu jinak. Zkusila jsem štrůdl. Tedy štrůdly :o)


Těsto je neuvěřitelně jednoduché, vláčné, krásně se s ním pracuje.

Smícháme jen 250 ml šlehačky a trochou soli a 250 g hladké mouky. Vypracované těsto zabalíme do folie a uložíme na chvilku do ledničky.
Mezi tím si připravíme náplň. I tady jsem experimentovala. Adam miluje špenát a protože je dneska na pěvecké soutěži, rozhodla jsem se, že udělám štrůdlíky dva a jedna šištička bude jen jeho :o) Snad nás to dítě jednou nesní!

První (Adamova) náplň je podušený špenát, ochucený stroužkem česneku, solí  a pepřem, pokladený mozzarellou.


Druhá náplň je z žampionů podušených s cibulkou na kousíčku másla, okořeněná špetkou mletého kmínu, solí a pepřem. Doplnila ji kolečka pórku, mozzarella a malá rajčátka. A trocha tymiánu.


Štrůdly jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a posypala lněným semínkem. Pekla jsem v troubě předehřáté na 185 stupnů slabou půlhodinku.
My s manželem jsme už ochutnali (sklenka bílého Lanbrusca se báječně hodila), Adam je stále na cestě, snad mu udělám radost.


Určitě to nebylo poslední pečení tohoto těsta. Myslím, že se dá hodně experimentovat i s náplněmi. Peti, moc děkuji za báječný typ. Abych byla spravedlivá, děkuji i Blance http://tocomebavi.blog.cz/   (Petra ho má od ní :o))
Mějte se všichni moc hezky!
Zdravím, Helena

You Might Also Like

30 komentářů

  1. Skvěle to vypadá, hned bych taky ochutnala a nepohrdla bych ani sklenkou bílého ;)
    Určitě taky vyzkouším.

    Hezký večer
    Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Helenko, obdivujem Tvojho Adama, že má rad špenát. U nás popravde nikto, ani ja ho veľmi nemusím. Štrúdle vyzerajú fantastický, urobila si mi chúťky. Tú so šampiňónmi urobím pre manžela, za pár dni už príde domov, tak sa určite poteší.
    Krásny zvyšok večera
    Emily

    OdpovědětVymazat
  3. HELI,
    těsto bude jistě dobré a ta náplň vypadá ještě líp, myslím, že se strhne lavila pečení, protože dobré věci se šíří samy.
    Hezký den
    Iva

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko, mňam :o), dala bych si obě varianty... Hezký večer, Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko, štrůdlíky vypadají báječně a představ si, že já tenhle recept mám už spoustu let a ještě jsem ho nevyzkoušela, budu to muset co nejdřív napravit :))

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, ty štrůdlíky vypadají skvěle!!!! Já dělám něco podobného ale z listového těsta a plním ho kysaným zelím, ochuceným ještě paprikou a troškou "čili" a slaninou, navrch sypu hrubou solí a kmínem. To Tvoje těstíčko vypadá zajímavě, takže ho určitě, pro změnu, zkusím. Krásný a pohodový večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky Heli!!!!
    Tak to jsem ráda,že se recept dostal až k tobě,že jsi ho po svém vylepšila a hlavně,že vám chutnalo!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Helenko a zdravím majitelky tohoto receptu až do pátého kolena!!!!!!Je ůžasný a hned ho zkusím na sobotu ,jeden slaný a druhý sladký ,recept mám totožný jen z kelínkem bílého jogurtu,ale musím zkusit Ten Tvůj !!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  9. Heli, taková výborná delikatesa...
    Hned bych ochutnala, mňam :o)Dnes jsme, dá se říci, na stejně vlně. Pekla jsem také štrůdlíky, ale na sladko...s jablky a tvarohem.
    Tvůj se špenátem určitě také udělám...máme totiž rádi špenát...a moc :o) Děkuji Ti za tip!!!
    Dobré chutnání, Soňa

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Helenko, to je určitě velká ňamka (tedy ten špenátový já ne), ale druhou variantu určitě vyzkouším.
    Hezký večer
    Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Helenka, mnamky mnam....vyzera to suprovo, urcite vyskusam :) dakujem za tip

    OdpovědětVymazat
  12. Ilonko, díky za návštěvu a ráda věřím, byla to přijemná večeře!

    Emilko, my špenát můžeme všichni, ale Adam by ho mohl obden. Nejraději v palačinkách nebo s těstovinami. Budu moc ráda, když si manžel pochutná!

    Ivo, to máš tedy pravdu. Mě uchvátilo to, jak rychle je všechno hotové ... a ještě taková dobrota :o)

    Pohodový pátek přeji a zdravím! H.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to se mi sbíhají sliny, taky dělám podobné štrůdly na slano a taky mám doma Adama, který nás asi jednou sní (je mu 20). S tím špenátem a mozzarellou je to výborný nápad a určitě to taky vyzkouším, s žampionama to asi taky bude dobré, ale já hřiby nemám ráda, ale chlapům bych to s žampionama mohla udělat. Recept na těsto mám podobný, ale ještě se tam nastrouhá nějaký tuk, ale ten Tvůj asi nebude tak tučný.
    Přeji hezký víkend Helenko, Iveta

    OdpovědětVymazat
  14. Helenko, dlouho jsem u tebe nebyla a tak nevim co mam komentovat nejdrive. Moc se mi libi pouzdro na svicky, vyborny typ na darek. Dale jsem si zavzpominala na Slovensko, je to nadherna zeme. Tva srdicka i bikiny jsou nadherne. Tvuj hackovany polstarek je nadherne barevne sladeny a prijemne podzimni, no a ten strudel urcite o vikendu vyzkousim. Proste zase jednou zasnu nad tvym vsetrannym nadanim. Mej krasny vikend a brzy nashledanou, Katerina

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko,děkuji za recept,určitě někdy upeču. zdravím Libuše

    OdpovědětVymazat
  16. Jani, nedivím se. Přítě musím udělat dvojitou dávku, byl hned pryč!

    Vlasti, tak to někdy bývá :o) Myslím, že bude mít úspěch, ať už upečeš cokoliv.

    Jitu, já všechny ty slané dobroty taky do teď motala z listového těsta (se zelím nedělám, vyzkouším), ale přesně si to třefila, tohle není tak mastné.

    Mějte hezký pátek, H.

    OdpovědětVymazat
  17. Blani, díky. Je to opravdu skvělé těsto!

    Dajo, děkuji za pochvalu a pozdravy! Pobavila si mě! Budu ráda, když vyzkoušíš oba a zveřejníš, jak to dopadlo :o)

    Soničko, děkuji za milou návštěvu! Jestli jste špenátoví, pochutnáte si! Neboj, já k tomu taky předělala jeden jablíčkový, u nás s rozinkami a ořechy, už je taky fuč :o)

    Mějte se moc krásně! Pa, H.

    OdpovědětVymazat
  18. Jani, to vůbec nevadí, když špenát néé, myslím, že to je ideální jídlo na úklid ledničky (kousky různých sýrů, možná trocha uzeniny, zelenina,..):o)

    Zuzanko, rádo se stalo! Ať ti chutná!

    Ivetko, musím se smát, ale hezké, že jim chutná, že :o) Tomu našemu je 14, je větší než já a může jíst od rána do večera... Máš pravdu, těsto není tučné, ale přitom moc dobré.

    Moc vás zdravím! H.

    OdpovědětVymazat
  19. Kačenko, ty si zlatá! Myslím, že si nezapomněla na nic, děkuji! Vážím si tvých slov. Budu ráda, když vám bude štrůdl chutnat, naplněný rajčaty a švýcarskými sýry, to by bylo něco :o)

    Libuško, děkuji za návštěvu a přeju, ať chutná!

    Mějte hezký víkend, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Helenko, "strudliky" vypadaji bajecne, mam take takove plnene rada ale vetsinopu pouzivam listove testo. Tenhle recept si ulozim, nikdy nevim co se slehackou,kterou seberu z mleka a tak ji takhle muzu alespon vyuzit. Zbihaji se mi sliny, Adamovi bude urcite chutnat a urcite se po nich jen zaprasi. Preji krasny vikend, ahoj, Monika.

    OdpovědětVymazat
  21. Helenko,
    tvoje tipy mou "femily" ještě nikdy nezklamaly. Přemýšlela jsem, jakou pochoutku ještě udělat na pouť (koláče napečeny) a zdá se mi, že slaný štrůdlík by mohl být tím pravým ořechovým. Poklad jsi!!
    Vivi ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Helenko.....hned bych si dala oba,vypadají skvělě a určitě jsou výborné.
    Díky za receptíky Jana

    OdpovědětVymazat
  23. Helenko,
    oba vypadají moc chutně, těsto jednoduché.
    Díky za inspiraci.
    Přeji krásný zbytek víkendu.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  24. To ale musela být dobrota. Já dělám slaný štrůdl z lístkového těsta a tohleto šlehačkové jsem někde také měla ,ale dělali z něj trubičky.Ještě jsem ho nikdy nezkoušela. Takže ho teď určitě vyzkouším po tvých velice dobrých zkušenostech. Už se na to těším.
    Měj se pěkně Helenko a příjemný zbytek víkendu,Eva.

    OdpovědětVymazat
  25. Moni, děkuji za milou návštěvu. Myslím, že to je opravdu šikovné zpracování šlehačky. A Adam, ten, poté, co celý štrůdl ve čtvrtek povečer, se dnes ptal, jestli nebude zase :o)

    Vivi, i já mám v tobě poklad! Ty mě umíš potěšit! Přeju pohodovu neděli a pouť ať se vydaří a štrůdl chutná!

    Janinko, děkuji!

    Příjemný večer vám všem, H.

    OdpovědětVymazat
  26. Radu, máš pravdu, je to jednoduhé, zvládly by to i děti. A výsledek, hned snědený .o)

    Evičko, děkuji za milou návštěvu. Taky jsem do teď používala listové těsto, ale myslím, že tohle je taky dobrá varianta. Snad bude chutnat i u vás!

    Moc vás zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Heleno. Tak jsi mě krapet inspirovala, a já se vrhla též na nesladký štrůdl. Experimentovala jsem s jiným těstem i náplní, neb jsem doma neměla tu šlehačku. Tak to zkusím příště. Přeji ti pěkný příští týden, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  28. Dittu, díky za návštěvu! Jsem docela zvědavá, jak bude tobě chutnat, tady měl úspěch!

    Měj se hezky, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj Heli, jsem ráda, že tě těsto inspirovalo a zkusila jsi ho i bez "zubů":-D a udělala z něj závin, bezva nápad. A díky, že jsi mi těsto "nepřisoudila", ale zmínila jsi i Blanku, u které jsem se inspirovala já...Líbí se mi, jak ta blogová inspirace přeskakuje od jedné k druhé a další a další...

    OdpovědětVymazat
  30. Peti, děkuji za milý komentář! Mluvíš mi z duše, je to lepší, než listovat časopisy, recepty a rady fungují a to sdílení, to je prostě báječné!

    Měj se hezky, pa H.

    OdpovědětVymazat