...ještě jednou Londýn...

úterý, března 22, 2011

Krásný večer milé dámy!

Včera jsem si znovu prohlížela fotky z našeho výletu a prostě mi to nedá, zvu vás do Londýna ještě jednou. Pokusím  se vám zprostředkovat neopakovatelnost atmosféry dvou různých míst.
Začneme ve Westminster Abbey. Z venku jsme si opatství prohlédla už na podzim, toužila jsem ho vidět i uvnitř. A zklamaná jsem rozhodně nebyla.


Prohlédnou si ji můžete s pomocí zapůjčeného přehrávače, ze kterého k vám promlouvá herec Jeremy Irons a vlídným hlasem vás informuje o historii celého opatství a o tom, co vidíme.
A že tedy vidíte - místo, kde byla korunována Alžběta II. i ostatní britští panovníci, kde se bude ženit princ William, kde jsou pohřbeni snad všichni, co v Británii něco znamenali, kde s úctou obcházíte pomník Shakespeara či Handla, Issaca Newtona nebo sira Winstona Churchilla.
Ještě se chci zmínit o tom, že v opatství má kapli i Royal Air Force. Vznikla v roce 1947 na počest všech, kteří v královském letectvu bojovali. Je tam kniha se jmény všech padlých letců. Mezi nimi i 20 jmen z Československa. Musím říct, že mě to hodně zasáhlo a dojalo.



 Uvnitř se fotografovat nesmí, tak alepoň pár obrázků z chodeb kolem zahrad.




A teď zajdeme, nebo raději zajedeme na místo úplně z jiného soudku. Zvu vás na procházku po Camdenu. Leží na břehu kanálu Regent v místě, kde dřív byly doky, přístaviště a hlavně konírny. A teď je to tržnice, velmi rozmanitá, barevná, se spoustou krámků s řemeslnými výrobky, oblečením, jídlem, všude hraje hudba, všude spousta lidí. Má opravdu svou atmosféru. I takový je Londýn.



Kanál Regent


Konírny připomínají sochy a plastiky koní.



Tak, a to je všechno.
Mějte se krásně a užívejte jaro!
Moc zdravím, Helena

You Might Also Like

29 komentářů

  1. Ahoj Helenko, díky za další návštěvu Londýna. Musela to být opravdu nádhera.
    Hezký večer
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Heli,
    úúúúžasné fotky. Ve skutečnosti to muselo být fantastické, plné energie a napětí. Udělali jste si krásné prázdniny. Také bych jela, ale zatím je naše Janinka na cestování malá.
    Přeju hezký večer. Pa Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko,
    to je krása!!!
    Doufám že se tam taky někdy podívám.
    Přeji krásný večer.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, děkuji! Byla! Pořád to mám před očima a hlavně v srdci.

    Leni, děkuji! Krásné, ale náročné, to chce děti přece jen trochu odrostlé a poučené, aby si pospojovaly, co vidí a co slyšely :o)
    Pro Adama to byl trochu dějepis a trochu hodina angličtiny, jen malinko zábavnější :o)

    Peti, díky za návštěvu! Výlet si naplánuj, Londýn opravdu stojí za to!

    Krásný večer, moc vás zdravím. H

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Helenko, už zopár krát som písala komentárik, ale vždy po ukončení mi zobrazilo: "po prešetrení sa váš komentár uverejní" a vidím, že sa neuverejnil, skúšam ešte raz
    Londýn je bezpochyby krásne mesto a mamka sa určite potešila, moja dcéra žije v Anglicku, už ma tam volala viackrát, ale ja nemám odvahu, možno sa podarí v tomto roku, uvidíme
    krásny večer
    Emily

    OdpovědětVymazat
  6. no konečne sa podarilo
    ešte raz pozdravujem
    Emily

    OdpovědětVymazat
  7. Emi, technika nám dává zabrat, žije si vlastním životem :o), ale hurá, tvůj komentář vidím! A děkuji za něj! Posbírej odvahu a leť! Není nad to, když tě provede někdo, kdo tam žije a s dcerou si to báječně užijete!

    Moc tě zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
  8. Já nad Tvými fotkami pořád koumám nad jediným. Na to, jak blízko Anglie leží, je to úplně jiný svět. Láká...

    OdpovědětVymazat
  9. Také se těším až s našimi holčičkami budeme podnikat takové výlety, ale na to je ještě dooost času :o)) Tobě děkuji za výlet alespoň virtuální - užila jsem si ho moc! Hezké fotky, tak typické pro Anglii, je postě nezaměnitelná. Helenko přeji pěkný den, Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Helenko, děkuji za krásný výlet. Díky Tobě si ráda zavzpomínám na čas strávený v Londýně. Též se moc těším až kluci budou velcí a budu moci navštívit svoje přátele, které tam mám. Ještě jednou díky a přeji hezký den. Zuzka

    OdpovědětVymazat
  11. Nádhera Helenko, Londýn je jeden z mých budoucích cestovních cílů :-) Hezký den Martina

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Helčo. Máš pěkné fotky. Ty přestavěné doky mě lákají. Já jsem byla v Londýně z kraje 90. let, kdy se doky teprve postupně upravovaly. Jinak, ve Westminsteru má také pamětní desku jediný Čech, Václav Hollar. Dokonce se mi ji tenkrát podařilo i najít. Hezký den, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko, opět nádherné fotografie. Z těchto míst máme doma obrázky od Pavči a mohu napsat, že když přijela, tak jsem nechala vyvolat snad na dvě stě fotek do albumu.. na památku. Opravdu nádhera!!! Děkuji Ti za další skvělý virtuální výlet...snad se mi někdy poštěstí vidět vše na vlastní oči. Venku opět hřeje sluníčko a tak přeji Vám všem doma krásný den, pa Soňa

    OdpovědětVymazat
  14. Heli, děkuji za virtuální výlet...krásné fotky...muselo to tam být super. Krásný sluníčkový den přeji...:-) Peťa

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, nadherne fotky!! Je videt, ze jste si to opravdu uzili! Na nekterych mistech uz jsem, musim priznat, leta nebyla. Do Camdenu jsem coby Au-pairka jezdila snad kazdy vikend a pak jsem tam pracovala 2 roky v kancelari. Musim se tam zase vypravit a zavpominat na 'mlada' leta :-DDD

    OdpovědětVymazat
  16. Heli ďakujem za virtuálny výlet, veľmi ma to zaujalo. Máš krásne spomienky.
    Pekný večer.
    Iveta

    OdpovědětVymazat
  17. Jani, děkuji za návštěvu a naprosto souhlasím! Jiný svět! Ulici mi snad chvilkami připomínají Holandsko (cihlové domy jeden na druhém), až na tu levostrannou orientaci :o)

    Martinko, děkuji za milá slova! Co si budeme povídat, poznávací zájezd je náročný i pro dospělé, tvoje cácorky by z toho asi fakt nic neměly, snad jen některý z parků nebo zahrad, to je hodně jiné, než u nás. Trochu podobný je snad jen Botanicus v Ostré.

    Zuzanko, mnohokrát děkuji. Když se můj pokus o zprostředkování výletu líbí někomu, kdo Londýn zná, je to moc hezký pocit. Díky!

    Krásný večer milé dámy, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  18. Martinko, moc tě zdravím a na výlet se těš! Londýn stojí za to!

    Dittu, jestli jsem se správně dočetla, tak nedělní trhy tam byly cca od r.1975, krytá tržnice se dostavovala v roce 1991 a další úpravy byly ještě později. Díky za připomenutí pana Hollara, uchvácena letci jsem na něj zapomněla :o)

    Soni, taky tě moc zdravím! A Pavlínce se vůbec nedivím, dalo mi zabrat, když jsme vybírala jen těch pár sem na blog, teď chci ještě udělat album mamce, to bude horor :o) Fotil Adam a dme se tady pýchou z každé pochvaly :o)

    Moc vás zdravím a přeju vám příjemný večer, H.

    OdpovědětVymazat
  19. Peti, děkuji za návštěvu a Adamovi pochvalu vyřídím!

    Kamilko, děkuji za milou návštěvu. Camden nám na podzim ukázala Terka a teď jsme se tam rádi vrátili. Bavilo to tam i moje mamku (70 let :o)). Jinak jsem na tebe vzpomínala, kdykoliv jsem uviděli nějaké pole narcisů, měla si pravdu - kvetly a byla to nádhera!

    Ivetko, děkuji! Jsem moc ráda! Byla to krása.

    Mějte pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  20. Heli!!!
    Jsou to moc krásné fotky a já se vůbec nedivím,že tě láká si je znovu prohlížet.
    Podobný výlet je určitě nezapomenutelný.
    Heli,přeju ti krásné jarní dny plné sluníčka!!!

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj Helenko, diky za krasnou londynskou reportaz :) Historii a pamatky mam take moc rada a uz se moc tesim natv prenos svatby prince Williamse. Uzivej si slunicka, zdravi Monika...

    OdpovědětVymazat
  22. Heli a znovu slintám:-D. Krása! Nejvíc mě zaujalo, jak je tam nádherně zelená travička proti té naší chudince potrápené zimou...Moc pěkné a díky za zprostředkování krásných obrázků:-)

    OdpovědětVymazat
  23. Heli,
    já jsem se úplně zasnila, musela to být krása! Já jsem v Londýně nikdy nebyla a pořád ho mám v představě jako šedý a upršený, ale z Tvých nádherných fotek a vyprávění tak vůbec nevypadá. Musel to být zážitek! Třeba se mi také někdy poštěstí, až děti trošku povyrostou....
    Měj krásný jarní den
    papa
    L.

    OdpovědětVymazat
  24. Zdravím, Helenko.
    Nádherné fotky. Hned bych jela do Londýna!
    Přeji krásné jarní dny.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  25. Heli, moc děkuji za krásný "výlet". Už se tak moc těším, až taky začneme cestovat, docela mi to chybí. Krásné dny přeje Radka

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Helí!!!!!!!
    Už jsem tady...a zdravím!!
    A opět krásná reportáž z Londýna!
    Moc krásné fotky! (chválím Adama :o)))
    A musím také moc pochválit slečnu Zajíčkovou-
    hezky u Vás vítá jaro!!
    Ale co se mi líbí moc - Tvoje háčkované trojúhelníčky "Tlustý a tenký".
    Ty se Ti povedly moc a moc.
    Heli, krásný den a víkend :o)))
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  27. Blani, fotky mám vůbec moc ráda, jen mi vzdycky připomenou, jak hrozně rychle letí čas :o)

    Moni, děkuji za návštěvu. Když jsem stála na místě, kde se vdávala královna Alžběta a teď tam bude zase svatba, byl to opravdu zážitek.

    Peti, děkuji! Taky jsem slintala :o) Když manžel viděl tu zeleň, zvláště před Buckinghamským palácem, říkal, že má co dohánět :o)

    Přeju vám pohodový víkend, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  28. Luci, díky za návštěvu a neboj, než jsem tam letěla poprvé, měla jsem o něm úplně stejné mínění (a moc jsem tím zlobila naši Terku). Počasí se vydařilo a umocnilo tu vší krásu.

    Radko, děkuji za milá slova. já bych jela klidně s tebou :o)

    Mějte hezký večer, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  29. Radu, rádo se stalo! Dobře si pamatuju, jaký jsem měla absťák, když jsem místo výletů kojila :o) To jsou prostě zase jiné radosti...

    Jaru, holka zlatá, moc tě vítám doma! Prahnu touhou po tvé reportáží! Adam tě zdraví a děkuje a já taky - umíš moc hezky pochválit!

    Mějte příjemný večer i další dny. H.

    OdpovědětVymazat